عایق کاری و آب بندی چاه آسانسور با عایق بتن : برای نصب آسانسور می بایست فضایی در نظر گرفته شود که آسانسور بتواند در بین طبقات حرکت کند. ابعاد این فضا باید به گونهای باشد که کابین آسانسور و تجهیزات آن (با توجه به ظرفیت آسانسور) به راحتی در آن جا شوند و به عبارتی فضای کافی برای نصب آسانسور را داشته باشد. این فضا باید به گونهای انتخاب شود که در حین این که برای قرارگیری آسانسور مناسب باشد، کمترین خرابی را نیز به همراه داشته باشد. چاله آسانسور (چاه آسانسور/شفت آسانسور) تونلی عمودی است از پی (یا کف آخرین طبقهای که آسانسور تا آن پایین میرود) تا سقف موتورخانه (یا سقف آخرین طبقهای که آسانسور تا آن بالا میرود) که کابین آسانسور و متعلقات و تجهیزات آسانسور در آن قرار میگیرند.
این روزها ساختمانهای کم طبقه در کلانشهرها کمتر مشاهده میشود و جای آنها را برجها و ساختمانهای بلند گرفتهاند. با این شرایط، وجود آسانسور برای ساختمانهای بلند یک الزام است. آسانسورها بر حسب تعداد طبقات، ظرفیت و … دارای تحمل وزن متفاوتی هستند و برای طراحی ابعاد آنها، باید فاکتورهای مختلفی را در نظر گرفت. یکی از بخشهای مهم برای نصب آسانسور در یک ساختمان، چاله آسانسور است؛ رعایت و در نظر گرفتن ضوابط چاله آسانسور و استاندارهای مربوط به نصب آن الزامی و حیاتی است. در این مقاله از سری مقالات ساختمانی مجله بیمه دات کام، قصد داریم شما را با ضوابط چاه آسانسور بیشتر آشنا کنیم. آب بندی چاله آسانسور یکی از مهمترین مراحل در ساختمان سازی است. اتاق تاسیسات آسانسور یا چاهک آسانسور در پایین ترین مقطع فوندانسیون یک ساختمان قرار می گیرد. از این رو جایگاه آن در هنگام مراحل اولیه ساخت سازه و بتن ریزی در نقشه کار قرار میگیرد. چاله آسانسور یکی از مکانهایی است که با توجه به نقش و کاربرد آن در پایین ترین فضای یک ساختمان ساخته می شوند. خصوصا اگر طبقات زیر زمینی و پارکینگ های زیر زمینی داشته باشد چاله آسانسور میتواند دهها متر زیر سطح زمین و نزدیک به سطح آب های موجود در زیر زمین ساخته می شوند. از این رو با توجه به ماهیت بتن، احتمال نفوذ آب در آنها بیشتر است. جهت اطلاع از فروش محصول با شماره ۰۹۱۲۱۷۵۴۱۱۰ تماس حاصل نمایید.
انواع مواد در چاله آسانسور, عایق های رطوبتی چاله آسانسور
به فضای عمودی که کابین آسانسور، ریل حرکتی و وزنه تعادل در آن به سمت بالا و پایین حرکت میکنند، چاه آسانسور گفته میشود. این تونل از کف یا پی ساختمان تا قسمت سقف موتورخانه (این اتاق در پشت بام ساختمان قرار گرفته است) امتداد دارد. بنابراین اطراف این فضا به واسطه دیوارها، دیوارهای اضطراری و دربهای طبقات احاطه میشود. دو نکته اساسی در رابطه با طراحی چاه وجود دارد. اینکه باید فضای عمودی آن شاقول بوده و فاقد انحنا و خمیدگی باشد تا بعداً مشکلی در قرارگیری و حرکت تجهیزات ایجاد نشود. همچنین فضای تونل چاه فقط برای نصب آسانسور و متعلقات آن حفر شده است. بنابراین برای نصب تجهیزاتی مانند شیرهای آب، گاز و سیمکشی جایی در نظر گرفته نشده است. لازم است بدانید که بالاترین قسمت چاه آسانسور را فضای بالاسری میگویند.