کارایی قیرهای محلول جهت درزگیری جاده ها در صنعت راه سازی : قیرهای خالص جامد یا نیمه جامد است و مصرف آن جز به روش حرارت دادن ، که موجب کاهش کند روانی قیر می شود ، امکان پذیر نیست . راه دیگر استفاده از قیر ، تهیۀ قیرهای محلول به روش مخلوط کردن قیرهای خالص با حلال های نفتی است که حالت قیر را از جامد یا نیمه جامد به مایع تغییر می دهد . قیرهای محلول ، یا پس برگشته ، با مخلوط کردن قیرهای خالص در حلال ها یا حل کردن قیر در آنها و یا روغن های نفتی سبک و فرار مانند بنزین و نفت سفید ، به دست می آید . نوع و کیفیت این قیرها بستگی به نوع قیرهای خالص اصلی و کیفیت حلال ها و مقدار آنها دارد . هر قدر حلال مصرفی زیادتر باشد ، قیر محلول ، شل تر و روان تر است . کند روانی قیرهای محلول باید حتی الامکان به اندازه ای باشد که برای گرم کردن آنها نیاز به حرارت زیاد نباشد ، البته اثن حرارت باید از درجۀ اشتعال حلال ها کمتر باشد .
قیرهای محلول ، در راه سازی برای اندودهای نفوذی ، اندودهای سطحی ، آسفالت سطحی ، آسفالت سرد کارخانه ای یا مخلوط در محل ، درزگیری ترک های آسفالتی و دیگر عملیات ترمیمی به مصرف می رسد . قیر محلول به مخلوطی از قیر و یک حلال مناسب (مثلاً نفت سفید یا گازوییل یا بنزین) گفته میشود. این قیر در درجهحرارت محیط مایع است. قیر محلول در انواع آسفالتهای پوششی و ماکادامی مورد استفاده قرار میگیرد. سرعت گیرش یا سفت شدن این نوع قیر بستگی به نوع محلول دارد. بهطور مثال به دلیل سرعت بالای تبخیر بنزین، قیر حل شده در بنزین سریعتر سفت میشود. این قیر، اصطلاحاً زودگیر نامیده می شود. جهت اطلاع از فروش محصول با شماره 09121754110 تماس حاصل نمایید.
قیرهای محلولی که در آن از نفت سفید استفاده میشود را کندگیر و نوع سوم که با گازوییل تولید می شود را دیر گیر می نامیم. قیرهای محلول کندگیر از اختلاط قیرهای با درجه نفوذ ۱۰۰/۷۰ یا ۲۲۰/۱۶۰ با نفت سفید تا رسیدن به یک گرانروی مشخص بدست می آیند. عمده مصرف قیرهای محلول در راهسازی به منظور ایجاد آسفالت سطحی و مالچ پاشی برای پیشگیری از حرکت شن های روان می باشد. قیرهای محلول از اختلاط قیر با حلال نفتی و یا روغن های صنعتی بدست می آیند. نوع و کیفیت قیرهای محلول به کیفیت قیرهای خالص اصلی، نوع و مقدار حلال بستگی دارد . هر اندازه مقدار حلالهای نفتی در قیر محلول زیادتر باشد، روانی آن بیشتر است.